Quantcast
Channel: Håndarbeiden » Gjenbruk
Viewing all 32 articles
Browse latest View live

Hageputer av gamle filleryer

$
0
0

En gammel fillerye er blitt to flotte uteputer.

Jeg visste ikke hvor trendy denne ideen var før jeg så en fillerye-pute på Bolia. Eller kanskje ikke min idé er så orginal. Uansett, jeg synes det er stas at en gammel fillerye som ikke var i bruk nå er blitt til to fine hageputer.
Jeg var litt spent på hvordan det skulle gå å begynne å klippe i filleryen. Den er jo vevd og renningen og vevingen egner seg egentlig dårlig til å klippes i. Men med kraftig sikk sakk før og etter klipping av oppmålt lengde fillerye, gikk det bra.
 
Virkelig veldig lett og veldig kjekt prosjekt dette!
 
Bredden på filleryen passet perfekt bredden på de rektangulære putene (jeg fant noen hodeputer som er alt for høye for det formålet). Det var bare å sy ryen sammen. Den siste sømmen, i åpningen, sydde jeg for hånd til slutt.
 

Proff filleryepute, med et vanlig stoff på baksiden.

 
Den proft sydde filleryeputen hadde et stødig stoff på baksiden. Det kan være en god idé hvis du ikke har ubegrenset tilgang på filleryer og har lyst å sikre deg flere puter av samme slag. Dessuten er det trolig mer solid enn min variant med fillerye hele veien rundt putene.
 
 Min fillerye var lang, så jeg skal få mer ut av den. Men det prosjektet er ikke helt i havn ennå, så det må jeg komme tilbake til.
 
Anja
 
 
 

Nye tøysko på 1-2-3

$
0
0

Pynter du opp fjorårets tøysko, kan de lever de en sommer til.

Hvite tøysko er fint og sommerlig, men ofte ikke så praktisk, når sant skal sies. Selv etter en runde i vaskemaskinen, ble ikke disse helt hvite igjen.

Før: Trist, med flekkete hvite tøysko. Noe måtte gjøres!

Mine tøysko hadde en gulaktig flekk på en tå og var litt triste, synes jeg. Derfor ble jeg fornøyd da jeg kom på det gamle trikset med å tegne på sko og klær.
Nesten litt inspirert av russen som går rundt med tegninger på buksene sine, gikk jeg til en utstyrs/hobbybutikk og kjøpte penn og tusjer for tekstiler.
 
Det skal sies at jeg kjenner mange som er mye flinkere enn meg å tegne, derfor ble løsningen en enkel strektegning. En svart krusedullstrek, frisker opp!
 

Etter: Flekken synes ikke under krusedullene.

 Siden jeg hadde kjøpt så mange fine tusjer også, lot jeg meg friste til å dra en grønn strek langs kanten av pynten. Jeg kunne valgt rød eller gul, kanskje, men det ble altså grønt denne gangen.
Så gjelder det ikke å la seg rive fullstendig med av dekorasjonsiveren. Jeg stoppet med tåtuppen – og hælen, men her er det ingen grenser for hva du kan finne på.
Dette egner seg ikke bare på hvite sko, de fargede kan også trenge en oppfrisker før ny sesong. Både barnesko og voksensko kan mer enn gjerne pyntes litt.
 

Signatur og navnelapp i ett på hælen.

Så ble jammen meg de gamle tøyskoene nye på 1-2-3!
 
Anja
 

Tøffe skinnputer. Gjett hva de var før!

$
0
0

 

Gjett hva disse flotte skinnputene var i sitt forrige liv?

Puter av skinn er lekkert, men mykt, solid, eksklusivt, brunt skinn finner du ikke hvor som helst uten at det koster skjorta. Derfor noen gode tips er. Det synes nå i alle fall jeg.
 
Jeg fant…
 
Fretex er som kjent et skattkammer for så mangt. Jeg fant en myk skinnjakke, i en nydelig farge. Jakken var for så vidt ikke noe kupp. En blazer-variant av en herrejakke, men for den 50-lappen jeg ga for jakken,  fikk jeg masse flott semsket skinn.
 
Det er jo noe med de riktig gamle jakkene fra Fretex. Det kjennes ofte greit å vaske dem før du tar dem i bruk eller gjør noe mer med dem. Og det gjorde jeg med herrejakken; jeg heiv den i vaskemaskinen på lav temperatur og uten sentrifugering. Det kjentes litt riski, men det gikk faktisk knallbra. (Vil du vaske skinn i maskinen, må du gjerne prøve, men det er på eget ansvar, må jeg legge til).
 
Da skinnet var tørt, klippet jeg av det lurvete fôret, ermene og den litt merkelige kragen. Ryggen var et stort, flott stykke, med flotte sømmer. Jeg fant plass til å sy en rektangulær pute. Den er blitt en sofafavoritt her hjemme.
 

Klipp i vei og sy en pute av en gammel…skinnbukse.

Elisabeth fant mer…

Min gode venn Elisabeth kom over enda mer skinn enn meg. Det var hjemme hos faren hennes denne skatten dukket opp. En bukse av det lekreste mørkebrune, myke skinnet. Buksen var nok superhot på 1980-tallet. Tøffere kunne det knapt bli, men det var lenge siden Elisabeths pappa spradet rundt i skinnbuksen nå.
Så klippet hun buksen fra hverandre, fant store fine flater og sydde de sammen til en stor luksus-pute-drøm.
 
Skinn er enkelt og stas å jobbe med. Ingenting som rakner, ingen sikk-sakk nødvendig. Bare klipp og sy. Men husk sterk tråd, skinn-nål i maskinen din- og sneglefart der det er mer enn to lag.
 
Har du lagd noe stilig i skinn viser vi det gjerne fram her på Håndarbeiden. Send et bilde og noen ord til handarbeiden@aftenbladet.no
 
Anja

Lappeteppe, picnikteppe, sengeteppe eller bare teppe

$
0
0

Vill mønster- og stoffmiks gir frodig uttrykk.

Gjenbruk av rester må være noe av ideen bak lappetepper. Hver for seg er stoffrestene for små til noe som helst, men sammen kan de bli et kjempestort teppe. Flott, i grunnen.

Jeg liker lappetepper. Ofte er det strikking eller hekling vi tenker på når vi snakker om lappetepper, men det er faktisk veldig stas å sy et lappeteppe av stoffrester.

Picnicteppe fra scenen

En av de koseligste gavene jeg har fått, er et picnikteppe min tante Helga sydde til 30-årsdagen min. Tante Helga var skuespiller på Trøndelag Teater og hadde der god tilgang på flotte stoffrester fra systuen. Mitt picnicteppe er derfor kanskje i nær slekt med kostymer til både Hedda Gabler, Peer Gynt og Hamlet. Et slags sceneteppe, rett og slett.

Tante Helga har brukt fine kombinasjoner av blanke og matte stoffer.

Prinsippet er enkelt: Bestem deg for hvor store lapper du vil ha, sy de sammen i remser i ønsket lengde. Sy så mange remser du trenger for å få teppet ditt så stort du vil. Sy remsene sammen.

Tante Helga har selvsagt foret teppet. Det er en nødvendighet for å få det stødig, skjule sømmene og gjøre det litt skikkelig, rett og slett.

Mønstermiks

Det kan være en god ide å legget lappene dine utover gulvet før du begynner å sy. Da ser du hvordan de forskjellige lappene utgjør et overordnet mønster.

Enten du vil ha symetri eller fullstendig vill mønstermiks, kan det være greit å pusle teppet sammen før du syr.

Sengeteppe i min gamle skuvseng, som for tiden er daybed på tv-rommet.

Sengeteppe

Dette sengeteppet sydde jeg av stoffrester samlet opp gjennom i overgant mange impulskjøp av stoff gjennom årene. For tiden gjør sengeteppet god nytte som trekk i min gamle skuvseng. Sengen er en slags daybed på tv-rommet.

Sammen med puter i alle slags farger og mønstre, blir det i hvert fall ikke kjedelig.

Et tips i lappeteppesammenheng er å velge stoff som av litt lik kvalitet. Så er det selvsagt lurt å sikk-sakke rundt lappene, for å unngå rakning i sømmene etterhvert som teppet brukes. Jeg snakker av erfaring med lastverk…

Teppe av minner

Mitt neste lappetepperosjekt skal kanskje være å sy et mykt og koselig teppe av min sønns utslitte t-shirts. Mange har hauger av t-shirts som minner om steder de har besøkt, konserter de har vært på eller folk de har møtt. Når t-shirten er ute av bruk, kan minnene leve videre i et teppe.

Patchwork – respekt!

Som du forstår er dagens ideer tepper alle kan greie å sy. Jeg er dypt imonert over deg som syr skikkelige patchwork-tepper. Store, fargerike, fantastiske arbeider – som krever en tålmodighet og nøyaktighet jeg selv ikke er i nærheten av å ha.

Mitt sari-teppe er blomstrete på den ene siden og rutete på den andre.

Sari-tepper

En interiørtrend jeg har stor sans for er sari-tepper. Flere produsenter har disse flotte teppene som er laget av gamle indiske sarier. Farge- og mønsterkombinasjonene gjør hvert teppe unikt, og de flere lag stoff er ofte tråklet sammen med en effektfull teknikk. Skulle gjerne lagd et lite sari-teppe selv, men hvor får man tak i brukte sarier?

Har du gode ideer og håndarbeid du vil dele, hører vi gjerne fra deg. Send oss bilder og beskrivelser av dine prosjekter, til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Håndarbeiden har lagd tepper og pledd før. Her har du flere teppe-ideer, enten du vil hekle, strikke eller sy dem av gamle pelser.

Heklet av restegarn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/22/hekle-teppe-av-restegarn/

Missoni-inspirert hekleteppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/06/hekle-ditt-eget-missoni-teppe/

Faren til Janne strikker skjønne tepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/far-min-strikker-tepper/

Eksklusive pelspledd: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/

 

Et røverkjøp, nesten for godt til å være sant

$
0
0

89 kroner er ikke så mye. Derfor er en skinnbukse fra Fretex et røverkjøp.

Dette synes jeg er et så godt tips at jeg nesten ikke vil dele det. Men ok, på Håndarbeiden deler vi alt!

Skinn er et fantastisk materiale. Det er gøy å lage ting av, det er slitesterkt, moderne og kult. Men det er ikke så lett å få tak i godt skinn, uten at det flår deg.

Men altså; Fretex og andre bruktbutikker er gullgruver for så mangt, ikke minst hvis du leter etter skinn. Her er det stort utvalg i skinn i alle slags farger og kvaliteter, hvis du greier å se på de ofte snodige plaggene som interessant råstoff.

Stygg bukse – lekkert skinn

Jeg var som snarest innom Fretex i Stavanger sentrum her om dagen. Der hang en skinnbukse jeg aldri verken kunne eller ville brukt. Men skinnet var lekkert, i en nydelig gylden farge, mykt og med akkurat den fine patinaen skinn kan få etter å ha vært i bruk.

Pris: 89 kroner. Solgt!

Alt dette, av en bukse!

Her er skrytebildet! Buksen (som jeg dessverre glemte å ta før-bilde av) er nå blitt til en sofapute, to små vesker, en stor potemonnee og en sminkepung (too bee).

Klipp opp, brett ut

Jeg begynte med puten. Den krever de største stykkene av skinnet, ca. 40 X 40 cm. Jeg klippet opp sømmen på innsiden av buksebeina og fikk da to store skinnstykker. Klipp av linning og fôr, hvis dette er i veien (men vær obs så du ikke klipper vekk noe som kan bli en stilig del av noe annet du vil lage).

Det er enkelt å sy i skinn, så lenge det ikke er alt for tykt for symaskinen din. Pass på at du har skinn-nål i maskinen, så går det som en lek.

Skinn rakner ikke og det er bare bra om det er litt røfft i kanten. Det eneste du må passe på er at skinnet har en litt lei tendens til å skli, så det kan hende du må dra litt i arbeidet ditt mens du syr.

Men blir det litt skeivt, kan du bare klippe kanten rett etterpå.

Skinnputen er myk og god i sofaen.

Puten ble fin, synes jeg, og gløder litt i den mørke sofaen.

Men det var fremdeles masse flott skinn igjen. Jeg tenkte jeg ville sy noen vesker.

En veske, med røff glidelås og hank.

Av et buksebein sydde jeg en veske, med glidelås og hank.

En potemonnee med knapper og fôr.

Her er en potemonnee, med knapper til lukking. Det er en god idè å fôre skinntingene dine. Da blir det litt mer luksus over det hele.

Før bukselomme, nå en liten veske.

Her er de gamle bukselommene sydd igjen og leggene som var i livet på buksen blir folder på denne lille vesken.

Det er nok skinn igjen til en sminkepung og et par små potemonneer. Så her er det fortsatt mer å hente.

Bedre håndarbeidsutbytte av 89 kroner skal du lete lenge etter…

Sant slagord fra Fretex.

Har du gode skinntips, eller andre håndarbeidstips du vil dele. Send oss en mail til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

 

Her finner du flere skinn- og gjenbruksprosjekter fra Håndarbeiden. Sjekk ut!

Flere skinnputer: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/01/toffe-skinnputer-gjett-hva-de-var-for/

Tepper av gamle pelser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/

Gamle filleryer blir puter: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/05/01/hageputer-av-gamle-filleryer/

Putetrekk av bruktfunn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/20/sy-putetrekk-av-gamle-stoffer/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skinn til hjerter

$
0
0

Røde julehjerter, sydd av skinn.

Mer skinn. Jeg har en hangup på skinn om dagen. Gamle, utdaaterte skinnplagg fra byens bruktbutikker kan få nytt liv som så mye annet.

Jeg fant et julerødt skinnskjørt på Fretex og plukket det med meg, selv om skjørtet er temmelig ubrukelig som skjørt. Men skinnet er fint – og jeg får mye skinn for de 148 kronene dette skjørtet koster.

Utgangspunktet: Et skjørt, en pepperkakeform, litt bånd.

Jeg vil lage noen julehjerter av det røde skinnet.

Pepperkakeformer er gode til mer enn pepperkakedeig. De er bra til å forme mye annet og. Jeg valgte meg hjerter, men en strjerne eller et juletre kunne også vært fint.

Slik gjør du:

Legg skinnet flatt, legg pepperkakeformen på skinnet og strek rundt med en blyant. Enklest på den ru siden. Klipp ut to hjerter og sy de sammen. Velg den ru eller glatte siden ut, etter hva du synes blir fintest.

Husk å sy fast en snor, kanskje med en perle på eller noe annet pynt. Bruk skinn-nål i maskinen, så går det lekende lett.

Klipp kantene jevne etterpå. Ferdig!

Klipp hjertene etter pepperkakeformen.

Fin pynt, fine gaver, spør du meg.

Heng hjertene på ei grein, eller på juletreet når den tid kommer.

Hva er dine beste julepynt-tips?

Send oss et bilde og noen ord om hva du liker å lage, til handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

 

Flere skinntips:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/15/et-roverkjop-nesten-for-godt-til-a-vaere-sant/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/01/toffe-skinnputer-gjett-hva-de-var-for/

 

 

Sy et lokk til julegodt

$
0
0

Rutete stofflokk med hjertebånd gjør et glass med julegodt til en fin gave.

Dette er et enkelt og koselig lite julegavetips.

Sy et sofflokk til et glass – og fyll glasset med det du måtte ha av julegodt. Og vips har du en deilig liten gave.

Det er hyggelig å få noe hjemmelaget og her kan du gi dobbelt opp. Både hjemmelaget innhold og hjemmelaget innbakning.

Kanskje har du noen glass med ditt eget syltetøy fra bærhøsten, litt likør på et glass, karameller eller småkaker? Fyll glassene og sy et stofflokk, så kan du gå nabolaget eller venneflokken rundt med en hyggelig julehilsen.

Ekstra julete med en liten "God jul"-lapp.

Dette trenger du:

Tomme glass med lokk.

Stoff av ulikt slag.

Bånd som passer til stoffet.

Strømpestrikk.

Noe å fylle glassene med.

Julete hjertestoff gjør susen på et glass kirsebærsyltetøy.

Slik gjør du:

Klipp en stoffsirkel 3-5 cm større enn lokket.

Sy strikken fast på vrangen, i en sirkel litt større enn selve lokket. Husk strikken skal rundt lokket.

Det er ganske greit å sy strikken på med sikk-sakk på symaskinen, men du må strekke strikken når du syr. Altså hold den stramt og dra mens du syr framover. Litt klønete å forklare, men enklere i praksis enn det høres ut. Bare prøv!

Sy en pyntesøm eller et bånd rundt kanten, så er det bare å tre stofflokket over lokket.

Disse lokkene trenger litt pynt for å bli fine smågaver.

Dette er en fin måte å bruke stoffrester på. Du kan selvsagt kjøpe stoff med julemotiver nå til jul, men jeg synes det holder lenge med litt ruter, hjerter eller bare noe enkel ensfarget lin.

Ruter, hjerter, lin, med duskebånd, julebånd, hjertebånd eller en pyntesøm.

Bare en ting er vanskelig med dette prosjektet; å få de gamle etikettene av glassene. Hvorfor i all verden må klisterlappene sitte så godt fast? Kokende vann, en runde i oppvaskmaskinen, skrubbing og skraping er ikke alltid nok.

Har du et godt tips til fjerning av etiketter på syltetøyglass, hører vi gjerne fra deg. Send dine tips til handarbeiden@aftenbladet.no

Her på Håndarbeiden finner du masse enkle tips til gaver og julestemning.

Kos deg i førjulstida!

Anja

 

Her er andre enkle prosjekter du faktisk kan rekke før jul:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/24/skinn-til-hjerter/#.Uqcj4yflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/15/lei-av-sol-sy-et-forkle/#.UqckEyflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/13/strikk-varmetrekk-til-kaffikjelen/#.UqckLCflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/01/aldri-mer-en-kald-skulder/#.UqckSSflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/12/06/bind-deg-en-julekrans/#.UqcjqSflByw

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/29/kald-pa-rumpa-strikk-et-sitteunderlag/#.UqckayflByw

 

 

Sko deg til fest

$
0
0

Gamle sko blir nye med fjærpryd.

Det er så mye å ønske seg i desember at det ikke alltid blir plass tl nye fest- og selskapssko på ønskelisten og i budsjettet.

Da kan litt knallhard styling av noen gamle sko gjøre susen.

Perfekt match

Gjenbruk, billig og helt personlig og kanskje til og med spesialtilpasset ditt antrekk. Ingen har like dine sko på nyttårsfesten hvis du går for noen av disse stylingtipsene – eller finner på noe som passer deg enda bedre.

Gamle, litt trøtte sko. Kan noe gjøres?

På et raid i mitt skoskap fant jeg raskt noen par som kunne trenge en liten boost.

Dette trenger du:

Et par sko med potensiale

Lim

Maling

Fjær

Knapper

Perler

Paljette

Eller annet stæsj å pynte skoene med.

Lim perler eller paljetter av forskjellig slag på skoene.

En enkel vri er å lime pynt på skoene. Det kan du gjøre med nesten hva som helst. Men pass på å ha et solid lim. Det må være sterkt og fleksibelt for å tåle bevegelse. Les på lim-tuben hva som kan funke.

Kan litt maling friske opp gamle sko?

Sko kan males både over og under. Skomaling til skinn er å få kjøpt, i skobutikker, gjerne.

Mal sålen

Jeg tenkte jeg ville frekke skoene mine litt til med å male sålen. Diskret styling, ikke for påtrengene, men gøy, synes jeg.

Røde sko med grønn såle. Mer julete blir det ikke!

De røde lakkskoene har fått grønn slåle. På sko med høye hæler er slålen godt synlig, både når du går, danser eller sitter og dingler med beina.

Jeg malte sålen ned til tråkkflaten. (Tenkte det var tryggest for å unngå å smitte malingen over og få grønne gulv…)

Hælen og sålen fikk et par strøk med kobbermaling. Passe glam, passe diskret.

Hæler av harde materialer kan lett males.

Disse svarte, litt pjuske skolettene kom seg betraktelig med et par strøk kobbermaling på hælen og sålen.

Kobber er nemlig fargen i foret på disse, så da passer det jo ekstra bra med årets glamorøse trendfarge godt synlig.

De festligste skoene kan du pynte med fjær. Hælen og slålen er malt blå.

Skal du virkelig svinge deg, kan noen fjonge fjær på skoene gjøre susen. Fjær finner du i en hobbybutikk, hvis du ikke har noen liggende fra fastelaven. Velg fjær i en eller flere farger, kanskje etter fargene i antrekket du skal bruke skolene til? Lim fjærene på, så mange du vil, der du vil.

Jeg gikk for fjær i blåtoner og malte hæl og såle på disse gamle favorittskoene mørkeblå.

Tiere, ikke tusenlapper

Dagens tips, altså: Kjøp glassperler, paljetter, nagler, snorer og lisser for noen tiere og fresh opp litt slitne sko, hvis du vil ha sko som ingen andre, uten at det koster deg skjorta.

Anja

 

Flere DIY-tips i julestria finner du her:

Lykter: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/12/03/lys-i-morke-sorger-du-for-selv/

Flere raske, fine gaveideer: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/11/19/dette-rekker-du-a-sy-til-jul/

 

 


Bot og bedring

$
0
0

Grå strikkejakke fikk albuelapper.

Januar er tiden for bot og bedring, eller bøting. Mange har et nyttårsforsett eller to som fortsatt henger med og mange har en litt slunken lommebok etter julekalaset.

Kanskje derfor jeg tenker at dette er er bra tid for lapping, eller bøting som det også kalles?

Ting går i stykker – men alt kan repareres.

Hullete albuer…

Favoritten av en grå ulljakke, for eksempel, som etterhvert har fått tynnslitte albuer.

Jeg hadde en annen grå ullgenser som var vasket for hardt og dermed for liten og litt tovet. Jeg brukte ermene på den og klippet ut lapper. De var blitt nesten som filt og jeg sydde lappene på for hånd, men lilla ulltråd.

Lapper på albuene har vært i motebildet en stund, så dette funker, synes jeg.

Kjøpte eller hjemmelagde lapper

Det finnes ferdige lapper å få kjøpt, for eksempel i skinn eller mer dekorative/morsomme tøymerker, men et lurt tips er ikke å velge lapper i et materiale som ligner plagget du skal lappe. Stive skinnlapper på et tynt stoff med god fall, blir ikke så bra.

Da kan det være lettere å lage lappene selv, i et materiale som passer til klesplagget ditt.

…og tynnslitte knær

Knær er et annet utsatt område, særlig hvis du er liten og krabber mye rundt en togbane eller et legobygg.

Min kollega Henriette har en 4-åring hjemme og mener hun lapper bukser ukentlig. Selv kan jeg mimre noen år tilbake og huske buksene til min sønn fikk hull på knærne omtrent før han hadde fått buksene på.

Flotte flagg-bukser.

Henriette har lappet buksene til Gabriel med fine flagg-bånd og med en sint fugl.

Angry bird på det ene kneet og en dongrilapp på det andre.

Sprett opp og sy igjen 

Det kan være litt kronglete å komme til for å sy lapper på knær og albuer. Da kan det være lurt å sprette opp i sømmen. På buksene spretter du opp den enkleste sømmen. Da får du sydd lappen på et flatt stoff. Så syr du bare sømmen igjen.

Satengsengetøy fikk hjerte

Jeg kjøpet nytt sengetøy her, og på første vask fikk det en revne i vaskemaskinen. Ergelig!

Løsningen ble en hjerte-lapp. Først zikk-zakket jeg riften sammen, så klipte jeg ut et stort hjerte i et passende stoff. Jeg valgte samme tone som det ensfargede dynetrekket hadde og sydde hjertelappen på over riften, med søm i en kontrastfarge. Og faktsik ble dette dynetrekket bare finere med en hjertelapp, synes jeg.

Anja

Les mer fra Håndarbeiden om ting som kan repareres her:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/09/sy-nytt-trekk-til-fluktstolen/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/08/09/silkeblusen-revner-er-reperasjon-mulig/

 

Gammel genser, helt ny look

$
0
0

 

En genser som aldri ble brukt, med trang vrangbord på hoften og på ermene.

Her er en kjempegod ide, synes jeg, fra vår svært strikkekyndige kollega Marit Hæreid.

Selv en dyktig strikker, kan bomme med ett og annet plagg. Men det viser seg at en gammel bom kan bli en fulltreffer med litt kløktig redesign.

Fra håpløs til håpefull

Marit forteller her om hvordan den gamle genseren, som hadde ligget langt bak i skapet lenge, nå har fått nytt liv:

«Jeg satt forrige lørdag ettermiddag og hadde sluppet opp for håndarbeid.

Kom plutselig  til å tenke på de fine lilla Dr. Martens støvlettene jeg kjøpte i fjor, og husket så på en lilla høyhalset genser strikket i ullgarn -  som jeg aldri hadde brukt.

Grunnen var enkel: Den høye halsen var for stram og den klødde litt – pluss at det virket umoderne med de stramme vrangbordene rundt livet og håndleddene. Fikk en slik «pølsefasong» rundt magen, på en måte.

Derfor fikk genseren ligge i fred i flere år.

Men fargen liker jeg, og derfor ville jeg gjøre et forsøk på å gi genseren en ny start.»

Prosjekt: Fjern vrangborder

Trang, høy og kløete hals fjernet.

Lange, stramme vrangborder på ermene tas av.

«Jeg tok den lilla genseren fram lørdag og rekte opp den over ti centimeter høye, trange halsen. Selve halsfellingen var fin, så dermed brukte jeg heklenål for å hente opp masker og brukte «opprekk-garnet» til å strikke to riller før jeg felte av.

Jeg så for meg en genser uten stramme vrangborder. Derfor klippet jeg forsiktig i en maske i første runde etter vrangborden på ermet. Det er litt skummelt å gjøre, men alternativet er jo at genseren ikke blir brukt.

Med en stoppenål til å pirke i tråden og rekte jeg opp, samtidig som jeg plukket opp maskene på ermet. Da maskene var satt på liten rundpinne, strikket jeg to riller – før jeg felte av.

Nå ble ermet litt kortere enn tidligere, men det var med vilje. Planen er å bruke genseren over en hvit skjorte – og da er det litt kult at den hvite skjorten synes litt på ermet.»

Plukk opp maskene og strikk en ny avslutning på genseren.

Gjorde det samme med vrangborden på bolen. Klippet forsiktig i en maske i første runde etter vrangborden og så plukket jeg opp alle maskene rundt bolen og satte de inn på en rundpinne.

Strikket så to riller (en omgang vrang, en omgang rett, en omgang vrang). Og så felte jeg løst av.»

Fra pølsefasong til kort og vid

«Nå ble også bolen litt kortere enn den gamle genseren, men den hvite skjorta skal synes her også. Dessuten er fasongen nå «kort og vid» fordi den stramme vrangborden er tatt bort.

Hvis en vil gjøre genseren lenger, kan en rekke opp vrangborden som er klppet av og bruke garnet til å strikke noen centimeter ekstra nederst på bolen, før en strikker to riller (en omgang vrang, en omgang rett og en omgang vrang) før en feller løst av.»

Ny look. Litt kortere og litt videre, og ingen pølsefasong lenger.

Marit synes resultatet etter to små kvelders arbeid ble ganske bra.

Det synes jeg og. Superfin, ble den nye, gamle genseren.

Og de kule bootsene har fått en ny følgesvenn.

Mørk lilla boots, perfekt mach med den gamle redesignede genseren.

Takk for denne gode ideen, Marit.

Håndarbeiden er alltid på jakt etter gode ideer til redesign, omsøm og gjenbruk. Hvis du har et prosjekt du vil dele med andre, ta gjerne kontakt: handarbeiden@aftenbladet.no

Anja

Andre redesign-prosjekter ser du her:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/28/nar-kjolen-blir-for-kort/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/01/toffe-skinnputer-gjett-hva-de-var-for/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/20/sy-putetrekk-av-gamle-stoffer/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/01/kjole-av-gardiner/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/30/fra-upopulaer-skjorte-til-tunika-hit/

 

 

 

 

Lag deg en kul puff

$
0
0

 

Puffer er dekorative og praktiske. Du kan hekle, som her, strikke eller sy deg en. Eller du kan selvsagt snekre en og. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Puffer er praktiske ting. Fine kan de også være, og lager du dem selv, kan du velge helt selv hvordan de skal se ut.

Puffene over her er heklet. Du trenger fast innmat dersom de skal holde fasongen. Fast skumgummi er lurt. Det gjelder for mange av disse puffene.

Alltid koselig å sitte på vedstabelen. På denne slipper du flis i rumpa også. Den er laget av to stofftyper, et med endestykkene av veden, og et hvor veden viser fra oven. Lurt å ha en fast skumgummi inni her, så du slipper å synke helt igjennom. Denne er fra Verket Interiør.

Her kan du finne flere lignende ting til inspirasjon: http://www.verketinterior.no/produkt/mobler-utebruk/ygglyng-stable-puff/

Denne puffen er laget av bestmorshekleruter med en vri – femkantete. Mønsteret til disse finner på stoffogstil.no. Faksimile: stoffogstil.no.

Her ser du heklepuffen over i et miljø – så får du en pekepinn på hvor stor den er:

Heklepuff – mønster fra stoffogstil.no. Faksimile: stoffogstil.no.

Bildet over: En annen variant av heklet puff. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Puffer heklet i mange farger. Fin måte å få brukt opp restegarn. Disse er heklet i flere tråder, hvor de har blandet lignende farger. Fint, synes jeg. Det må i alle fall brukes tykt garn. Faksimile: puertaalsur.blogspot.no

Her finner du flere inspirerende hekleputer og puffer: http://www.picstopin.com/350/tejidos-artesanales-almohadones-crochet-ajilbabcom-portal/http:%7C%7Cwww*infocomercial*com%7Cimg%7Cproductos%7C144642%7C350%7C330%7C1%7Calmohadones-

Kjempefin, stor skinnpuff fra House Doctor. Kanskje ikke det enkleste å lage selv om den skal være i skinn, for da trenger du litt spesialutstyr, men det lar seg gjøre. Du kan også få laget dem ferdig hos møbeltapetserere/skinnmakere el.l. Faksimile: housedoctor.com

Skinnpuffen over er kul, men kanskje ikke det enkleste å sy selv, om du ikke har spesialutstyr. Skai er inidlertid enklere. Det får du lett tak i på stoffbutikker også. Der får du også for. F eks på Stoff og Stil, Kreaktiv eller lignende butikker.

picstopin PUff Gigante

picstopin Puff pastry Pear Frangipane Tart

Slike strikkepuffer har vært pop en stund. Du finner oppskrifter hos de fleste som forhandler garn. F eks også på nettet. Faksimile: puff daddy pickles.no

Slik kan du også lage en puff. Som en diger sofapute. Denne er fra House Doctor.

 

Mønstre til fire forskjellige puffer/sakkosekker:

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=11287

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=11290

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=1237

http://www.stoffogstil.no/Katalog/Monstre.aspx?group_id=1234

Har du laget puffer – eller andre ting du vil dele med oss, del dem på Instagram, merk dem med #håndarbeiden.

Lykke til!

Janne

 

Andre interiørprosjekter fra Håndarbeiden:

Lag bord/krakk av trestubber: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.

Mor syr pledd av gamle pelser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/#.UvocmCflByw

Sy vertinnegaver i en fei (håndkle, nett, skjerf):   http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/31/tre-flotte-vertinnegavene-du-syr-i-en-fei/

Sitteunderlag av gamle ulltepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/#.UvodUiflByw

Dette kan du hekle av restegarn

$
0
0

Laget små ruter av bestemorshekling før? Du kan også lage en kjempestor som blir et helt teppe alene.

Du har kanskje heklet teppe, pute eller gryteklut av såkalt bestemorshekling? Det er kjekk, enkel og systematisk hekling. Og du ser kjapt resultater. Det er så kjekt å se hva som skjer når du setter forskjellige farger sammen.

Peset starter når du skal hekle alla lappene sammen til slutt. Så hvorfor ikke are hekle en kjempestor rute som alene utgjør hele teppet? Så stopper du bare når du synes teppet er stort nok. Om du skulle finne ut det er for lite senere, er det bare å hekle på noen runder. Mitt teppet måler 180cm X 180 cm.

Jeg synes alltid det er spennende å se hvordan fargene virker inn på hverandre.

Finfin måte å få brukt opp restegarn.

Men litt nytt garn må nok også til. Det går tross alt mye garn til et stort teppe. Jeg fikk mitt teppet av Tone Iren, søster mi. Det er stort sett heklet i Sisu ullgarn som kan vaskes i maskin, og diverse baby-ull-garn. Litt alpakka er det også. Husk bare at om du mikser garntyper, må du sjekke vaskehenvisningen. Du vil neppe at teppet skal komme ut av maskinen som en ullbyll.

Jeg blir faktisk glad av å se på mitt teppe. Velg farger du liker, og sette dem gjerne sammen på en overraskende måte.

 

Teppet mitt er ganske stort. Det måler 1,80m x 1,80m. Akkurat så stort og deilig at det går an å sulle seg skikkelig inn i det. Her er teppet brettet i to.

Slik lager du bestemorshekling:

Framgangsmåte funnet på youtube:  http://www.youtube.com/watch?v=lZjdczup0W0

Har du heklet kule tepper du vil dele med oss? Post dem på Instagram, merket #håndarbeiden.

Lurer du på noe, kontakt oss på handarbeiden@aftenbladet.no.

Lykke til!

Janne

Andre kjekke hekleprosjekt fra Håndarbeiden:

Fillematte av gamle gensere osv: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/fillematte-av-gamle-gensere/#.Uwn7OiflByw

Hekle en puff: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/16/lag-deg-en-kul-puff/#.Uwn7uSflByw

Slik hekler du OL-lua:  http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/12/slik-hekler-du-ol-lua/#.UwnzdiflByw

Hekleteppe i ruter: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/22/hekle-teppe-av-restegarn/#.Uwn4wSflByw

Heklepute fra Gjenbruken: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/14/heklet-pute-fra-gjenbruken-lag-din-egen-av-restegarn/#.Uwn5NiflByw Hekleduk: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/16/nydelig-retro-hekling/#.Uwn5wyflByw

 

Palle min!

$
0
0

Pallehagebenk med madrass og mange puter. Se på armlenene. De er laget av gamle rør. Superbra gjenbruksopplegg. Fin på terrassen, eller inne. Funnet hos Bailey Barton.

Paller er lett tilgjengelig materiale, og det er langt mer enn boss. Du kan lett lage både seng, benk, hylle, spisebord og sofabord av dem. Bra gjenbruk, spør du meg.

De kan behandles og  males, eller bare pusses litt og brukes som de er. Alt etter hvor rustikke du vil ha dem.

Her er en haug med bilder jeg har funnet rundt forbi av møbler som er laget av paller. Til inspirasjon og nytte – forhåpentlig.

Liten hage? Eller har du bare lyst på et hengenede blomsterbed eller grønnsakhage rett på balkongen? Her har du et tips. Faksimile: carolyne.home.com

 

Smart og plassbesparende hage/arbeidsbenk. Ta to paller og utstyr dem med noen kroker og litt kjetting. Vips så har du en sammenleggbar arbeidsbenk. Faksimile: sasinteriors.com

Og slik ser arbeidsbenken ut nedslått. Kan også være fin ved sjøen som fiskebenk. Faksimile: sasinteriors.

Fleksible paller. Spisebord og hyller. Funnet på Pinterest.

 

 

Flere paller rommer mange par sko. Grei måte å supplere på skap/skohyllefronten, og bygge seng på. Faksimile: ublikacjecyfroweewelina.blogspot.nl

 

Enkel utendørs benk. Noen paller og litt hvitmaling. Så kan du trekke en skummadrass og sy deg noen puter. Der står utebenken klar. Faksimile: kobieceinspiracje.pl/

 

Flere eksempler på pallebruk. Bord av ett eller to lag med paller. Sofa på paller. Faksimile: sweetandsaltycz.wordpress.com

 

Seng av paller. Faksimile: eng-jaksebydli.

En seng til. Her stikker pallene lenger utenfor madrassen. Så slipper du trile på gulvet, og i tillegg har du et slags nattbord med det samme. De ubehandlede pallene er veldig fine sammen med naturmaterialer som linen som sengetøyet er laget av, f eks. Faksimile: hiesem.com

 

Liten hage og liten gang? Da kan det være smart å henge sykkelen på veggen. Her er det gjort litt ekstra ut av sykkelopphenget (som selvsagt også bare kunne bestått av et par store knagger/kroker). EN palle på veggen, litt sjablongmaling og kroker. Funnet-på-decomanka.blogspot.com

Eller kanskje det er grytene du ikke har skapplass til? Finn deg en palle og henge den i taket. Så henger du grytene fra pallen igjen. Funnet på killerkitchenandbath.

 

Fin samling av kaktuser på en palle. Så enkelt og kult. Fra apartmenttheraoy.com.

To paller fra et tre. Stilig hengeseng, synes jeg. Den kan selvsagt henge både innedørs og utendørs. Faksimile: sulia.com

Har du altfor mange paller – og et digert rom? Da kan du jo rigge til en trapp et sted. Litt stress å tørke støv og vaske i, kanskje, men morsomt. Faksimile: designspiratin.com

SPisebord kan være en dyr affære. Med paller kan du gjøre det billig – og ikke minst miljøvennlig. Litt pussing må nok til, så du slipper å få fliser i hendene når du spiser eller jobber, men rustikt så det holder. Faksimile: fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net

Hvitmalt pallebord. Enkelt å lage selv. Faksimile: welk.pl

 

Noe av det enkleste du kan lage av paller – et lavt bord. Her er det brukt en stor palle. Den er malt og det er satt hjul på. Slike hjul får du på jernvarer, trevarer, Ikea osv.

Bygg din egen sofa. Faksimile: stylemotivation.com

Og en enkel sofa til. Faksimile: bloglovin.com

 

Gå i gang og let etter paller. De kan altså brukes til nær sagt hva som helst.

Lykke til! Del gjerne bilder på Instagram. Merk bildene med #håndarbeiden. Eller følg oss på Pinterest, og del gjerne bilder der også!

Lykke til!

Her er andre kjekke prosjekter fra Håndarbeiden:

Hekleteppe av restegarn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/23/dette-kan-du-hekle-av-restegarn/#.UyWiLSflByw

Lag den eg puff: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/16/lag-deg-en-kul-puff/#.UyWiXSflByw

Bord av trestsubber: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.UyWi9SflByw

Sitteunderlag av gamle ulltepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/17/sitteunderlag-av-ulltepper/#.UyWityflByw

 

 

Janne

Lag hva som helst i bestemorshekling

$
0
0

Hekla tepper er deilige å holde varmen i. Men de er ganske fine når de bare ligger der også. Her er det både bestemorhekling og noen andre varianter. Bilde fra Flickr.com.

 

Bestemorhekling er takknemlig arbeid. Det er ganske enkelt, og som regel hekler du små ruter som skal hekles/sys sammen, og da trenger du ikka dra så mye greier med deg, når du er rundt forbi. Du kan nærmest ha hekletøyet i lomma.

Det aller fineste med bestemorhekling, er at det minner om bestemor.

Nedover her finner du kanskje noe du ikke hadde tenkte det gikk an å bruke slik bestmorshekling til. Kanskje du også kan få inspirasjon til å finne på noe helt annet?

Trenger du flere ideer, er det massevis på Pinterest.com, og på f eks Flickr.com.

Klassiske bestemorsruter med svart kant. Mange, mange ruter små blir et stort teppe. Bilde fra Etsy.com.

 

Fortsatt ganske klassisk bestemorhekling. Teppe og pute funnet på Flickr.com

Fortsatt klassisk bestemorhekling, men her er det et tydelig system i fargene. Det er også heklet enkle rader med staver mellom bestemorsrutene. Funnet på fbcdn.s.photos.e.a.akamaihd.net.

Ganske klassisk bestmorshekling, men ikke kvadratisk rute denne gang. Det er også heklet på en hals, slik at hele varmeflasken får dekket seg. Fint for kalde stunder. Funnet hos Naiyaru på Flickr.com.

Her en variant av bestmorshekling. SMå ruter er sydd sammen , og så er det heklet mange runder med enkle rader rundt. Aller ytterst en tungekant. Også funnet på Flickr.com.

 

Bestemorhekling som kan redde sofaen – enten den er slitt, eller du er redd for å få den slitt, eller rett og slett fordi du liker det. Bilde fra Flickr.com.

Teppe av en kjempestor bestemorsrute.

 

Er du klar for avansert bestemorsheklilng, kan du jo gå løs på et kjent maleir, f eks Monets "Landskap", som her. Faksimile: behance.net.

Bestemorhekling som poncho. Egentlig bare en kjemperute – og hull til hodet, selvsagt. Funnet på Etsy.com.

 

Her er bestemorsrutene sydd sammen til skjerf/hals/lue. Faksimile: ommakoppa.blogspot.fi.

Cate Blanchett gjorde stas på bestemorsheklingen – på rød løper. Faksimile: crafturday.com.

 

Tvillingsøstrene Olsen figurere stadig i best og verst kledde-lister. Her vekket Ashley Olsen oppmerksomhet med sitt skjerf i bestemorsruter. Faksimile: cratfurday.com.

Bestemorsruter i bare en farge. Veldig fint, synes jeg. Ytterst er det heklet en kant i en annen farge. Funnet på Pinterest.com.

Litt bestemorshekling, og litt staver i sikksakk. Minner vel ikke så lite om 70-tallet… Fra Pinterest.com.

Bestemorsruter er tett forbundet med gyngestoler og stolrygger. Her en pute med enkle rader av staver ytterst. Fra Etsy.com.

Stor, rosa bestmorsrute på stolsetet. Denne er heklet i ganske tjukt garn. Faksimile: tungelunden.blogspot.dk.

 

Bestemorsruter kan bli tøfler også. Her er rutene sydd sammen neste på serviett-bretting-vis. Faksimile: purlbee.com.

Slik ser tøflene ut bakfra. Faksimile: purlbee.com.

 

Kanskje en veske i bestemorsruter? Fra themagpienest.co.uk.

Bestemorsvariant som sengeteppe. Fra Pinterest.com.

Kan være diskutabelt om dette er fint, men morsomt er det i alle fall. Hel drakt i bestemorsruter. Faksimile: Audhild Aurebekk/Flickr.

 

Slik hekler du bestemorsruter:

http://www.youtube.com/watch?v=lZjdczup0W0

 

Har du bestmorheklet deg noe morsomt, annerledes eller klassisk? Del gjerne bilder med oss på Instagram, #håndarbeiden. Eller finn oss på Pinterest; Håndarbeiden.

Lykke til!

Janne

 

 

 

 

 

Aldri mer gjennvinning – gjenbruk boksene selv!

$
0
0

Noen tomme hermetikkbokser, litt metalltråd og maling – så har du lykter til hagen. Hullmønster lager du med en syl.

Dette synes jeg er gøy! Søppel blir til fine ting – med enkle midler. Det er stas!

Hermetikkbokser er en del av de aller fleste husholdninger. Du har dem fordi du er interessert i det som er oppi. Boksene i seg selv er mer et slags problem. De må skylles, og aller helst samles og bæres til miljøstasjonen for gjenvinning i glass og metall-beholderen.

Er du lei av den turen, finner du mange gode alternativer her. Følg med!

Hermetiske tomater – et helt vanlig syn på de fleste kjøkken. Tenk nytt om boksene!

Stilige kontraster i bildet over og under her. Tenk at helt vanlige hermetikkbokser, for eksempel med tomater eller erter, kan bli til vaser på et så lekkert festbord som det du ser på bildet under.

Lekkert, kobbermalte hermetikkbokser blir blomstervaser. Bilde fra lunaandchloeweddings.com/Pinterest.com.

Vask boksene og finn fram kobbersprayen. Da er veien kort til vaser som inngår i vårens kobberdille.

Billig og dekorativ oppbevaring av kjøkkenredskaper. Bilde fra Pinterest.com.

Litt mer hippi-variant her, altså embalasje og bokser skrudd opp på veggen er blitt fin oppbevaring av visper og sleiver. Smart gjenbruk, synes jeg.

Ut med de hermetiserte tomatene, inn med blyantene. Bilde fra wrongdecade/Pinterest.com

En litt mer raffinert oppbevaring her. Boksene er delvis malt i duse farger og henger på en stang med kroker.

Store og små hermetikkbokser, og vips så har du en ny hylle. Bilde fra bhg.com/Pinterest.com.

Hermetikkbokser er stort sett tilgjengelig i halvliters størrelse. Men det finnes større bokser også. Har du tilgang til et storkjøkken eller kjøper du i stort selv, er boksene desto større og kan gjenbrukes på andre måter. For eksempel som fargerike hyller på veggen. Friskt og fint!

Bokser med dekorpapir rundt, blir nydelige blomstervaser på festbordet. Bilde fra bumsmitten.com/Pintereste.com

Bokser kan males, spraylakkes eller dekoreres med papir og tapet. Smart hvis du skal dekke et festbord og har lyst til å ha like vaser til blomstene.

Enkelt spill. Kast ball på boksene! Bilde fra parents.com/Pinterest.com

Og boksnene kan ikke bare gjenbrukes for innendørs bruk. De er perfekte til kastespill, se over. Seks tomme mermetikkbokser, malt i friske farger, satt opp i en pyramide, mål opp banen og kast i vei!

Så hvis du er lei av turen til miljøstasjonen, er det mange gode alternative.

Anja

 

På jakt etter flere kjekke gjenbruksideer? Se her!

Strandbag av filleryer: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/07/14/klar-for-stranden-med-strandbag-av-fillerye/

Fin bok blir knagg: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/09/01/lag-knagg-av-favorittboka-di/

Skinnputer av gamle jakker og bukser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/01/toffe-skinnputer-gjett-hva-de-var-for/

Ny, gammel fluktstol: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/06/09/sy-nytt-trekk-til-fluktstolen/

Sylteøtøyglass blir fine lykter: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/12/03/lys-i-morke-sorger-du-for-selv/

Bot og bedring: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/10/bot-og-bedring/

Av gamle silkeskjert: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/04/21/dette-kan-du-lage-av-silkeskjerf/


Gammel lampe blir helt ny

$
0
0

En boks spraymaling, litt strømpestrikk og en gammel gardin har gjort denne stålampen ny og fin.

Jeg hadde en lampe som i grunnen hadde gjort sitt. Den var sant å si ikke helt i takt med tidens melodi og bestemte meg for å ta grep.

Før: Dusker i gull, messingfarget fot og gylden silkeskjerm. Litt mye lampe, synes jeg.

Stålampen i kroken på hytta var nok aller siste skrik en gang og den gjør fortsatt nytten som lyskilde, men estetisk sett har tiden gått fra den. Men det er faktisk ikke vanskelig, og temmelig fort gjort å fornye en slik gammel lampe.

Inspirert av en lampe fra den danske designeren Tine K, gikk jeg i gang.

Inspirasjonskilde: Lampe fra danske Tine K.

Dette gjorde jeg:

1. Jeg begynte med å sprette av den gamle skjermen. Et gammeldags barberblad gjorde nytten. En sprettekniv eller liten saks vil også gjøre nytten.

Vekk med det gamle stofftrekket på skjermen.

2. Jeg vasket lampefoten, dekket til ledningen og festene for lyspærene, og sprayet foten med grå spraymaling. Det kan godt tenkes at et lite drag med fint sandpapir hadde gjort seg også.

Spray i vei, fra messingaktig til ensfarget grå på få minutter. Spraylakkering er lurt å gjøre utendørs eller i hvert fall et sted du ikke er redd for litt søl.

3. Skjermen måtte få nytt trekk. Jeg ville gjerne ha et lyst og lett innstrykk og fant en gammel bommulsgardin.

Skjermen er strippet og skal fåt nytt trekk.

4. Skjermen min er temmelig stor og målte stoffet ca. 15 cm lenger enn skjermen er høy for å dekke inn under og over selve skjermen. Mål omkretsen på skjermen og pass på at stoffet er romslig rundt der skjermen er videst. Sy en løpegang oppe og nede og tre strømpestrikk gjennom. Strikken oppe må strammes mer enn den nede, prøv deg fram for å få stoffet riktig fordelt.

Gammel lampe er bllitt ny.

Det var det!

Tilbake i kroken: Slik ble den oppussede lampen.

Nå kan høstmørket bare komme, og i mellomtiden har vi en sommerlig, fin og temmelig moderne lampe.

Sprøere farger?

Kanskje du har en gammel, lett umoderne lampe stående, eller kanskje kjenner du noen som har en. Hvis ikke er jeg sikker på at de kan oppdrives på Fretex eller loppemarkeder. Du kan selvsagt være mye sprøere når du velger farge og stoff enn det jeg var her. En knallgul lampefot med grå stoffskjerm, kunne jeg godt tenke meg i et annet rom.

Prøv selv, da vel! Og har du gode tips til Håndarbeiden, er vi glad for å høre fra deg. Send oss noen ord; til handarbeiden@aftenbladet.no.

Anja

 

Interessert i flere interiørtips fra Håndarbeiden?

Sjekk disse:

Mer om lamper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/18/dette-kan-du-lage-av-rislamper/

Fine ting av hermetikkbokser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/04/aldri-mer-gjennvinning-gjenbruk-boksene-selv/

Møbler med paller: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/03/16/palle-min/

Finfin puff: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/16/lag-deg-en-kul-puff/

Dørstopper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/19/la-katten-stoppe-dora/

Stubbebord til stua: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når du løsner på slipset

$
0
0
Det finnes utallige slips rundt i skuffer og skap. Finn dem fram og lag noe nytt og fint av dem.

Det finnes utallige slips rundt i skuffer og skap. Finn dem fram og lag noe nytt og fint av dem.

Dagens tema er slips. Jeg fikk nemlig en bok av en god venninne her om dagen. Takk for den! Her er det massevis av inspirasjon til hvordan gamle saker og ting kan lages om til nye, og mer brukbare greier.

I seg selv et morsomt tema, og i dag har jeg altså valgt ut slipset.

Bok om gjenbruk; gamle slips blir nytt stolsete.

Bok om gjenbruk; gamle slips blir nytt stolsete.

Perfekt for gjenbruk

Slips gjør for så vidt god nytte for seg på den måten det er tenkt brukt; knyttet rundt halsen, oftest på menn som har kledd seg i skjorte og dress.

Men mange har flere slipe enn de strengt tatt har bruk for.

Slipsene har ofte fine mønstre og farger, mange av dem er laget i silke og det er derfor synd hvis de ligger gjemt og glemt i suffer og skap.

Så hvis det er slipsoverskudd i ditt hjem, er her noen kule ideer til hva du kan bruke slipsene til.

Gøyal matte av gamle slips. Noe for entreen? (Bilde fra sewandtellquilts)

Gøyal matte av gamle slips. Noe for entreen? (Bilde fra Pinterest, sewandtellquilts)

Jeg er veldig begeistret for slips-gjenbruk, kjenner jeg. Derfor tok jeg selv en kikk i skapene hvor slike plagg (hvis slips kan regnes som et plagg) er oppbevart hjemme hos meg. Og selv om få i min familie bruker slips, sjelden, var det jammen minst 15 slips i skapet.

Sys sammen eller sprettes opp

Noen kan kanskje få nytt liv.

Slipsene kan sys sammen som de er, eller sprettes opp og brukes i sin fulle bredde. Det er opp til de go det du har lyst å bruke det til.

Gamle slips blir lett nye arbmånd. (Bilde fra lindaevesblog.blogspot.com)

Gamle slips blir lett nye arbmånd. (Bilde fra lindaevesblog.blogspot.com)

Noen ideer

Dette er bare noen få av de mange ideene jeg kom over i jakten på gjenbruk av slips.

- Vesker av forskjellige slag, store og små

- Potemoneter og punger

- Vester

- Kjoler

- Krage på en gensre

- Armbånd

- Hårbånd

- Koppholder

- Matter

- Puter

Listen er endeløs.

Her er slips blitt en helt spesiell topp. (....)

Her er slips blitt en helt spesiell topp. Du vekker garantert oppsikt i en slipstopp. (Bilde fra Pinterst, etsy.com)

Løsne på snippen og lag noe gøy av de gamle slipsene, altså!

Her på Håndarbeiden har vi sansen for gjenbruk.

Her er noen flere gode ideer til hvordan gamle ting kan få nytt liv.

Gamle grytekluter pynter veggen: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/08/10/heng-gryteklutene-pa-veggen/#.VCVkL2NTY64

Gammel lampe blir helt ny: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/30/gammel-lampe-blir-helt-ny/#.VCVkdGNTY64

Pyter av gamle collegegensere: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/25/sy-puter-av-gamle-collegegensere/#.VCVkoGNTY64

Dette kan silkeskjerf bli til: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/04/21/dette-kan-du-lage-av-silkeskjerf/#.VCVk2GNTY64

En veske av kuskinn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/04/13/sy-deg-en-veske-av-kuskinn/#.VCVlDGNTY64

Gammel genser får helt ny look: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/02/07/gammel-genser-helt-ny-look/#.VCVlUmNTY64

Pledd av gamle pelser: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/#.VCVlmmNTY64

Anja

Knepp knapp armbånd

$
0
0
På Fretex ble jeg stående å plukke fine, gamle knapper fra denne store skålen full av knappeskatter.

På Fretex ble jeg stående å plukke fine, gamle knapper fra denne store skålen full av knappeskatter.

Jeg kom over denne bugnende skålen med gamle knapper på Fretex her om dagen.

Det ga meg ideen til å fullføre dette bittelille prosjektet: Knappearmbånd.

Inspirasjonen til knappearmbåndet fikk jeg fra den veldig kule boken Junk genius av Juliette Goggin og Stacy Sirk.

Inspirasjonen til knappearmbåndet fikk jeg fra den veldig kule boken Junk genius av Juliette Goggin og Stacy Sirk.

Jeg så et knappearmånd i en veldig morsom bok jeg fikk av en venninne. Junk genius, heter boken og handler om ny bruk av gamle ting.

Det er mange, mange bøker i den sjangeren om dagen, men denne synes jeg skiller seg fra mange av de andre jeg har sett i.

Forrige idé fra boken var nye måter å bruke gamle slips på.

Se på det her: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/09/26/nar-du-losner-pa-slipset/#.VC_GmBYzKSo

Rett og slett mange gode ideer i den boken altså.

En tynn strikk og noen fine, gamle knapper, blir lett et orginalt armbånd.

En tynn strikk og noen fine, gamle knapper, blir lett et orginalt armbånd.

Jeg sto altså der med en skål full av flotte knapper. Skinntrukne i blått, grått, brunt og grønt, blanke metallknapper med og uten mønster. Til 1 krone stsykke var det bare å fråtse.

Dette trenger du til et knappearmbånd:

Tynn strikk i passe lengde til å nå rundt håndleddet.

Knapper til å træ på. Antallet avhenger av størrelsen, men du må i hvert fall ha 20 til hvert armbånd.

De beste knappene til dette formålet er de med festeanordning på undersiden av knappen, altså ikke de knappene med hull tvers gjennom.

Jeg lagde mitt arbånd med blanding av skinntrukne knapper og metallknapper.

Jeg lagde mitt arbånd med blanding av skinntrukne knapper og metallknapper.

Slik gjør du:

Træ knappene på strikken.

Det fint med litt forskjellige knapper og litt ulike størrelser.

Knappene vrir seg og legger seg inn under hverandre, så du må træ dem ganske tett.

Knytt en sterk knute på strikken når du har nok knapper til å gå rundt hele håndleddet.

En pose knapper fra Fretex ble mer enn nok til to tøffe armbånd.

En pose knapper fra Fretex ble mer enn nok til to tøffe armbånd.

Knappearmbåndet kan du altså lage akkurat som du vil, med knapper du har liggende i skuffen, klipper av gamle plagg eller kjøper på bruktbutikk eller i sybutikk.

Jeg drømmer om å komme over blanke uniformsknapper. De vil bli et lekkert armbånd.

Slik ble mitt armbånd med knapper, annenhver i skinn og metall.

Slik ble mitt armbånd med knapper, annenhver i skinn og metall.

Her på Håndarbeiden har vi lagd smykker før. Ta en titt på disse ideene:

Ring og armbånd av sølvkuler: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/09/21/lag-ring-av-solvperler/#.VC_CSBYzKSo

Træ deg et armbånd: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/09/12/lag-ditt-eget-armband/#.VC_CZRYzKSo

Armbånd av gamle charms: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/03/ta-en-strikk-og-tre-dem-pa/#.VC_C1hYzKSo

Vil du heller strikke og hekle, finner du litt inspirasjon her:

Heklet lue: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/09/14/sesongens-forste-lue/#.VC_HFxYzKSo

Jumper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/06/09/favorittstrikkejumperen/#.VC_HoRYzKSo

Srikkede kluter: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/05/23/sett-klutene-til/#.VC_HzhYzKSo

God håndarbeidsdag!

Anja

 

 

 

 

 

Noe å holde varmen med

$
0
0
Lag deg en nesten gratis varmeflaske. Under ser du hvordan.

Lag deg en nesten gratis varmeflaske. Under ser du hvordan.

Søster mi, Oddrun, fant på noe lurt. Jeg tror hun var litt frysen på hytta, og nøden lærer som kjent kalde kvinner litt forskjellig.

En god gammeldags varmeflaske er ikke å forakte i et kaldt øyeblikk.  Men Oddrun hadde ingen varmeflaske. Derfor tok hun et ullteppe, tegnet litt godt utenfor, rundt en halvannen liters brusflaske, klippet ut, og sydde greiene sammen. Hun fylte flasken med varmt vann – og stappet den inni ullteppeflasken. Dermed hadde hun en fullgod varmeflaske.

Billig, gjenbruk og effektivt.

Du kan kjapt gjøre det samme. Du trenger bare et gammelt ullteppe, ullpledd eller lignende og en tom 1 1/2-liters tom brusflaske. Vips så har du en god varmeflaske. Bra gjenbruk av både teppe og flaske, spør du meg.

To ferdige trekk til hjemmelaget varmeflaske - altså en halvannen liters brusflaske med varmt vann skal inni her.

To ferdige trekk til hjemmelaget varmeflaske – altså en halvannen liters brusflaske med varmt vann skal inni her. Når du klipper delene til varmeflasken, bruk gjerne den allerede ferdig falledete kanten slik som her, så slipper du stygge maskinsting som blir synlige. Alternativt kan du falle dem for hånd med f eks tungesting.

Slik gjør du:

Slik ser mønsteret ut. Du trenger en stk av hele mønsteret...

Slik ser mønsteret ut. Du trenger en stk av hele mønsteret, og en stk kortere del. Se målene under.

 

...slik. Legg på og klipp rundt.

Legg på det stoffet/teppet du vil ha.

Den lange delen måler ca 49 cm.

Den lange delen måler ca 49 cm.

Del to måler ca 31 cm.

Del to måler ca 31 cm.

Delene er 21,5 cm brede.

Delene er 21,5 cm brede.

Delen måler knappe 11 cm i toppen.

Delen måler knappe 11 cm i toppen.

Her er de to delen ferdig klippet.

Her er de to delene ferdig klippet. Sikksakk den korte delen i enden (se bilde litt lengre nede).

Legg de to dele oppå hverandre, rette mot rette.

Legg de to delene oppå hverandre, rette mot rette. ( til høyre)

Brett den lengst delen opp ... cm, og legg den korteste delen oppå.  Slik skal de sys sammen.

Brett den lengst delen opp 12 cm, og legg den korte delen oppå. Slik skal de syes sammen.

Nål delene sammen.

Nål delene sammen.

Her ser du hvordan den lengste delen er brette opp under den korte.

Her ser du hvordan den lengste delen er brettet opp under den korte.

Nå er delen sydd sammen.

Sy delene sammen.

flaske 5

Sy sikksakk rundt kanten, slik at varmetrekket ikke rakner.

Det er lurt å rundle hjørnet litt nederst, slik det former seg enda bedre rundt flasken. Gjerne litt mer enn det er gjort her også.

Det er lurt å rundle hjørnet litt nederst, slik det former seg enda bedre rundt flasken. Gjerne litt mer enn det er gjort her også. Nå er trekket ferdig sydd.

Slik ser trekket ut når det er snudd på rette - før du bretter "lokket" over.

Slik ser trekket ut når det er snudd på rette – før du bretter “lokket” over.

Og slik ser det ut når du har brettet "lokket" over.

Og slik ser det ut når du har brettet “lokket” over.

Og her er to ferdige trekk.

Og her er to ferdige trekk.

Fyll en halvannen liters flaske med varmt vann.

Fyll en halvannen liters flaske med varmt vann.

flaske inni posen

Stapp flasken med det varme vannet inni teppeposen og brett “lokket” over.

Lag deg en nesten gratis varmeflaske. Under ser du hvordan.

Og der var det gjort. Tar ikke mange minuttene.

Lykke til! Har du spørsmål, egne tips eller noe, ta kontakt på handarbeiden@aftenbladet.no.

Janne

 

Forskjellig armbånd:  http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/03/ta-en-strikk-og-tre-dem-pa/#.VBMVUxB_vzg

Flere armbånd: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/litt-vintage-litt-arv-litt-nytt-armband-2/#.VBMUMBB_vzg

Trestubber til stuebruk: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/01/12/trestubber-til-stuebruk/#.VBMVhRB_vzg

Far strikker tepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/far-min-strikker-tepper/#.VBMUjxB_vzg

Fillematte av gamle gensere: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/fillematte-av-gamle-gensere/#.VBMUUxB_vzg

 

 

Slik bli Norgesglasset syskrin

$
0
0
Kjøkkenkrukker kan enkelt bli til smarte syskrin.

Kjøkkenkrukker kan enkelt bli til smarte syskrin.Et lite

Et lite, koselig håndarbeidsprosjekt dette her, med et svært nyttig og dekorativt resultat. Det er reklamen for dagens Håndarbeiden.

Dette er fint til deg selv, en flytte-hjemme-fra-presang til en som nå må sy i løse knapper selv, eller en praktisk gave til en håndarbeidsglad venn.

Fra syltetøy til knapper og bånd

Norgesglass, eller andre glass og krukker med glasslokk, blir fine små syskrin, med nålepute og god oversikt over innholdet.

Et Norgesglass, litt vatt og en stoffbit, er alt du trenger.

Et Norgesglass, litt vatt og en stoffbit, er alt du trenger.

Dette trenger du:

Et Norgesglass, eller annet glass med løst glasslokk

Litt vatt

En stoffbit

Nål og tråd

Innhold til syskrinet ditt

Vatt, stoff og glasslokk blir nåleputen på syskrinet ditt.

Vatt, stoff og glasslokk blir nåleputen på syskrinet ditt.

Slik gjør du:

Ta glasslokket løs og legg en god vattdott på lokket

Stram stoffet rundt og sy eller snurp stoffet sammen

Sett lokket med vattpute og stofftrekk tilbake i metallringen

Fyll glasset med sysakene

Norgesglass

De superfine Norgesglassene i ulike størrelser med løst glasslokk og aluminiumsring lages ikke lenger, dessverre. Fra 1958 til 1978 ble husholdningsglassene produsert ved Drammen glassverk, i følge Stor norske leksikon.

Jeg har lett etter orginale Norgesglass på Fretex og rundt om kring, men fant de først i skapet til svigermor.

- Norgesglass forsvinner ut med en gang vi får dem inn, fortalte damene på tre Fretex-butikker jeg var innom.

Så har du Norgesglass i kjelleren, ta godt vare på dem. De er flotte til syltetøy, men har du sluttet å sylte, er glassene supre som både lykter, lampe, blomsterglass eller altså syskrin.

Se her for flere ideer til bruk av gamle glass:

http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/11/09/lysende-ideer-for-hostmorke-kvelder/

Fine på hylla, disse små syskrinene i glass.

Fine på hylla, disse små syskrinene i glass.

Faste lokk funker også fint

Men finner du ikke Norgesglass, kan du fint lage syskrin av glass og krukker med glasslokket hengende fast med en streng rundt.

Da må du bare lirke glasslokket ut av strengen for å få lagd nåleputen, og så klemme det på plass igjen. Da vil strengen holde både glasslokk, vatt og stoffet fint på plass. Og du har i tillegg full innsikt i når, tråd, bånd og knapper.

Vatt trekkes med stoff over lokket. Fyll glasset med sysakene.

Vatt trekkes med stoff over lokket. Fyll glasset med sysakene.

 

Få orden på ledningene: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/08/24/fa-orden-pa-ledningene/

Skjønn restegarnshekling: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/11/02/hekledilla-med-restegarn/

Hold deg varm med varmeflasker: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2014/10/19/noe-a-holde-varmen-med/

Anja

Viewing all 32 articles
Browse latest View live