Gjenbruk av rester må være noe av ideen bak lappetepper. Hver for seg er stoffrestene for små til noe som helst, men sammen kan de bli et kjempestort teppe. Flott, i grunnen.
Jeg liker lappetepper. Ofte er det strikking eller hekling vi tenker på når vi snakker om lappetepper, men det er faktisk veldig stas å sy et lappeteppe av stoffrester.
Picnicteppe fra scenen
En av de koseligste gavene jeg har fått, er et picnikteppe min tante Helga sydde til 30-årsdagen min. Tante Helga var skuespiller på Trøndelag Teater og hadde der god tilgang på flotte stoffrester fra systuen. Mitt picnicteppe er derfor kanskje i nær slekt med kostymer til både Hedda Gabler, Peer Gynt og Hamlet. Et slags sceneteppe, rett og slett.
Prinsippet er enkelt: Bestem deg for hvor store lapper du vil ha, sy de sammen i remser i ønsket lengde. Sy så mange remser du trenger for å få teppet ditt så stort du vil. Sy remsene sammen.
Tante Helga har selvsagt foret teppet. Det er en nødvendighet for å få det stødig, skjule sømmene og gjøre det litt skikkelig, rett og slett.
Mønstermiks
Det kan være en god ide å legget lappene dine utover gulvet før du begynner å sy. Da ser du hvordan de forskjellige lappene utgjør et overordnet mønster.
Enten du vil ha symetri eller fullstendig vill mønstermiks, kan det være greit å pusle teppet sammen før du syr.
Sengeteppe
Dette sengeteppet sydde jeg av stoffrester samlet opp gjennom i overgant mange impulskjøp av stoff gjennom årene. For tiden gjør sengeteppet god nytte som trekk i min gamle skuvseng. Sengen er en slags daybed på tv-rommet.
Sammen med puter i alle slags farger og mønstre, blir det i hvert fall ikke kjedelig.
Et tips i lappeteppesammenheng er å velge stoff som av litt lik kvalitet. Så er det selvsagt lurt å sikk-sakke rundt lappene, for å unngå rakning i sømmene etterhvert som teppet brukes. Jeg snakker av erfaring med lastverk…
Teppe av minner
Mitt neste lappetepperosjekt skal kanskje være å sy et mykt og koselig teppe av min sønns utslitte t-shirts. Mange har hauger av t-shirts som minner om steder de har besøkt, konserter de har vært på eller folk de har møtt. Når t-shirten er ute av bruk, kan minnene leve videre i et teppe.
Patchwork – respekt!
Som du forstår er dagens ideer tepper alle kan greie å sy. Jeg er dypt imonert over deg som syr skikkelige patchwork-tepper. Store, fargerike, fantastiske arbeider – som krever en tålmodighet og nøyaktighet jeg selv ikke er i nærheten av å ha.
Sari-tepper
En interiørtrend jeg har stor sans for er sari-tepper. Flere produsenter har disse flotte teppene som er laget av gamle indiske sarier. Farge- og mønsterkombinasjonene gjør hvert teppe unikt, og de flere lag stoff er ofte tråklet sammen med en effektfull teknikk. Skulle gjerne lagd et lite sari-teppe selv, men hvor får man tak i brukte sarier?
Har du gode ideer og håndarbeid du vil dele, hører vi gjerne fra deg. Send oss bilder og beskrivelser av dine prosjekter, til handarbeiden@aftenbladet.no
Anja
Håndarbeiden har lagd tepper og pledd før. Her har du flere teppe-ideer, enten du vil hekle, strikke eller sy dem av gamle pelser.
Heklet av restegarn: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/22/hekle-teppe-av-restegarn/
Missoni-inspirert hekleteppe: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/04/06/hekle-ditt-eget-missoni-teppe/
Faren til Janne strikker skjønne tepper: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/03/27/far-min-strikker-tepper/
Eksklusive pelspledd: http://blogg.aftenbladet.no/handarbeiden/2013/10/20/mor-lager-pledd-av-gamle-pelser/